Najlepsze tapas, czyli kwintesencja hiszpańskiej kuchni

Tapas to nic innego jak minipotrawy na kilka kęsów. Najczęściej serwowane są w postaci niewielkich kanapek lub w formie kilku produktów przebitych wykałaczką. Trudno o lepszy sposób na zapoznanie z hiszpańską kuchnią w jeden wieczór. Tapas najlepiej smakują w towarzystwie przyjaciół lub znajomych z pracy. Oto najlepsze z nich!

Ziemniaki po hiszpańsku: tortilla de patatas i patatas bravas

Hiszpanie, podobnie zresztą jak Polacy, bardzo chętnie wykorzystują w kuchni ziemniaki, tworząc z nich zaskakujące pod względem smakowym potrawy. Sztandarowym przykładem tapas jest tortilla de patatas, czyli gruby omlet z ziemniakami smażony na oliwie z oliwek. Co ciekawe, z przekąską tą wiąże się pewna kontrowersja – do rangi narodowego sporu urasta bowiem pytanie o to, czy należy dodawać do omletu cebulę.

Równie popularne, acz zupełnie niekontrowersyjne są patatas bravas. To obgotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu ziemniaki, serwowane z dwoma sosami. Pierwszy z nich to sos ostry, czyli brava, a drugim jest majonez lub aioli. Jeśli na myśl o ziemniakach w takim wydaniu pociekła Ci ślinka, ale mieszkasz w Warszawie i na ten moment nie planujesz city breaku w Madrycie czy Walencji, mamy dobrą wiadomość! Hiszpańska restauracja Bilbao serwuje autentyczne dania Półwyspu Iberyjskiego w centrum naszej stolicy!

Ser manchego

Choć na całym świecie znane są przede wszystkim sery francuskie, Hiszpania pod tym względem wcale nie ustępuje swojemu sąsiadowi. W hiszpańskiej restauracji koniecznie zamów ser manchego, wywodzący się z La Manchy – to ten sam region, w którym Don Kichot walczył z wiatrakami. Sery manchego kategoryzuje się ze względu na czas dojrzewania. Manchego, który dojrzewał krócej niż 3 miesiące to semicurado, curado dojrzewa przez okres 3-6 miesięcy, a viejo – nawet do dwóch lat!

Jamón i chorizo ibérico

Obok talerza hiszpańskich wędlin trudno przejść obojętnie. Najsmaczniejszymi z nich są jamón i chorizo ibérico. Ta pierwsza to serwowana w postaci cieniutkich plasterków dojrzewająca szynka, a chorizo to suszona kiełbasa o wyraźnym posmaku papryki. Przymiotnik ibérico z nazwy nie wskazuje na Półwysep Iberyjski, ale na gatunek świni, z której mięsa produkuje się te specjały. Czarne świnie iberyjskie karmione są wyłącznie żołędziami, co sprawia, że ich mięso ma niepowtarzalny smak.

Calamares fritos

Fani owoców morza z pewnością nie wyjdą zawiedzeni z hiszpańskiej restauracji. Jeśli i Ty do nich należysz, podczas degustacji tapas obowiązkowo spróbuj calamares fritos. To obtoczone w mące, a następnie smażone na głębokim tłuszczu kalmary, podawane w formie przypominającej frytki lub krążki cebulowe.

Croquetas

Wśród hiszpańskich tapas odnaleźć można również krokieciki, które nie mają jednak nic wspólnego z polskimi krokietami. Nadzienie croquetas tworzą gęsty sos beszamelowy oraz dodatki – może to być szynka, pieczarki, dorsz, ser pleśniowy lub wybrane warzywo. Beszamel należy przez kilka godzin schładzać w lodówce. Formuje się z niego mieszczące się na dłoni krokieciki, które następnie obtacza się w jajku oraz bułce tartej i smaży na złoto.